Toyo (Lund)

Fördrinken
Fördrinken

Här i lilla Lund är det alltid kul när en ny restaurang öppnar, speciellt en som vågar ta i lite och som dessutom tar över lokalen där en tråkig herrklädesaffär tidigare huserade. En av Lunds kända krögare, som redan har ett par andra restauranger, öppnade Toyo på Skomakaregatan i somras. Enligt webbsidan bjuder Toyo på ”en modern resa bland de sydostasiatiska matkulturerna i Japan, Korea, Kina & Thailand” vilket gör att många säkert tilltalas av smakerna.

Jag har bara besökt restaurangen två gånger, en gång en helt vanlig vardag på lunch och en gång på en fredagskväll. Båda gångerna har det varit riktigt god mat! Lunchen var en välmarinerad kyckling med sataysås. Mitt lunchsällskap åt en av de stående lunchrätterna, en glasnudelsallad, och var nöjd med den. Små detaljer som fina tygliknande servetter gjorde lunchen ännu bättre. Vi satt på uteserveringen, vilket blir ännu trevligare av att gatan i princip är bilfri.

Andra besöket på Toyo körde jag och mannen hela middagspaketet och började med fördrink, därefter deras trerättersmeny och så vinpaket till det. Drinken jag drack innehöll bland mycket annat ingefära, passionsfrukt och aperol (ni vet den där oranga flaskan som används till underbara Spritz också) – sammantaget smakrikt, lite stingigt av ingefära och mycket gott. Därefter började matmenyn där både för- och huvudrätt var sammansatt av minst två olika rätter. Dagens sashimi som var rimmad lax som nästan smälte i munnen var till exempel en av förrätterna. Huvudrätterna var dels torskrygg, dels oxfilé som serverades på olika sätt – oxfilén i salladsblad med olika såser till… underbart. Efterrätten var nog det vi minns minst, en crème brulée som var fint krispig på toppen men som inte smakade så mycket av det gröna teet. Vinerna funkade fint till och vi minns speciellt det japanska plommonvinet som serverades till efterrätten.

Summa summarum, Toyo är riktigt trevligt och gott. Ombonad lokal, trevlig personal och god mat och dryck – det känns som om hela paketet är på plats!

Mer information om öppettider m.m.

Toyos webbplats

Hur hittar jag dit?

Toyo finns på Skomakaregatan 3, precis intill Stortorget i Lund.

Vad kostar det då?

Ja, inte är det budgetpriser här inte. Lunchen kostar väl strax under hundralappen. Middagspaketet kostade 350:-, tillhörande vinpaketet 250:-. Drinkarna runt 120:-

När var vi där?

Senast 2014-08-29

(Bilderna är tagna med mobilen i den mörka matsalen… sorry!)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *