Smygehuk rökeri (Smygehamn)

Smygehuk är en liten hamn och fiskeläge vid den sydligaste udden i Sverige. Gullig liten ort som översvämmas av besökare när sommarsäsongen börjar närma sig. Många vill gå längst ut på udden och se havet framför sig. Sedan är det många som blir hungriga och törstiga också och då är det ju tur att det finns både ett fiskrökeri, en glass- och grillkiosk och ett litet trädgårdscafé i närheten. Förresten så har det funnits ett ett stort kafé precis vid vattnet men det var stängt nu (i maj 2014), tydligen försöker ägaren sälja verksamheten. Synd, för läget var finfint  men det kanske hinner öppna igen under sommaren?

Vi åt lunch på fiskrökeriet en varm och skön söndag i maj. Rökeriet har tänkt till och har kompletterat sin butik i en av fiskelängorna med en matvagn utanför. Vi fick köa lite i solen men det gjorde ju inte så mycket. Maten är, som man skulle kunna ana, mest fisk och skaldjur. Vi satsade på en klassisk sillamacka respektive en silltallrik med potatismos och lingonsylt och båda blev nöjda. Den stekta sillen var riktigt god och det är ju huvudsaken! Bord fanns det gott om och det verkar som om det finns vindskydd om det blåser lite extra en dag.

Glass finns lite längre upp i backen, antingen i glass- och grillkiosken eller i det lilla kaféet. Olika utbud så även den mest kinkiga bör hitta sin favorit.

Glöm inte att gå en sväng längs stranden efter maten och kika på de fina omgivningarna med gamla byggnader. Bland annat finns en kalkugn att titta in i. På ängarna och stenrösena som omger Smygehuk finns tydligen ett rikt djurliv, inklusive en fridlyst bosättning huggormar. Vi såg dock inga sådana på vår promenad, vilket vi var extra glada för eftersom vi läste på en av skyltarna att huggormar både kan klättra i träd och simma…

Hur hittar jag dit?

Smygehuk ligger längs väg 9 mellan Trelleborg och Ystad. Parkering finns uppe vid vägen och det är bara ett par hundra meter att gå ner till sydligaste udden.

Mer information om öppettider m.m.:

När var vi där?

2014-05-25

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *