Stockamöllan

Stockamöllan är ett litet samhälle mitt i Skåne med mycket att upptäcka både i mat- och sevärdhetsväg. Helt klart minst ett besök alltså! Stockamöllan ligger vid Rönne å i Eslövs kommun, ca 13 km norr om tätorten Eslöv. En stor del av charmen i Stockamöllan ligger i den gamla kvarnmiljön.

Att göra

I centrala Stockamöllan finns dels en gårdsmiljö med fina butiker, dels en gammal kvarnmiljö med bland annat kanotuthyrning och industrimuseum. Vintagebutiken Frid och fröjd är verkligen värd ett besök för sina fina saker i en inspirerande miljö. Det finns också trevliga antik- och växtbutiker och en liten loppis strax intill.

Frid och fröjd i Stockamöllan (Facebook)

När du har shoppat klart passar det fint med en promenad längs en av de välmarkerade lederna. Möllerikeguiden finns att hämta hos bland annat Frid och fröjd och berättar om sevärdheter längs vägen. Vi gick Bögerupsrundan på ca 5 km som går förbi den gamla korsvirkesgården Bögerups gård med skylt om ett gårdskafé som dock var stängt när vi var där i påsktid. Det finns också kortare och längre rundor som går över både ängsmark och i skogsmiljö. Vi passerade också Stenbocksstenen som är ett minnesmärke över där Magnus Stenbock och hans armé gick över Rönne å för att ta sig till slaget vid Helsingborg 1710.

Möllerikeguiden med sevärdheter och promenadleder (pdf)

Att äta

Ärligt talat så vet jag inte om det finns något kafé i Stockamöllan. Vi såg i alla fall inget när vi var där. Däremot besökte vi en mycket trevlig gårdsbutik strax utanför själva byn: Gunnaröds gård. Där köpte vi både kött- och gröna produkter från den egna ekogården och närliggande gårdar, och det fanns även en mjölkautomat från gårdens egna kor samt glass och annat gott. Verkligen ett trevligt ställe att stanna till vid och proviantera!

Gunnaröds gård (webbsida)

Wilhelm Sonessons väg 16, 241 96 Stockamöllan, Sverige

Rullebörsvägen, 241 96 Stockamöllan, Sverige

Stenbocksliden, 241 96 Stockamöllan, Sverige

BÖGERUP 206A, 241 96 Stockamöllan, Sverige

Gunnarödsvägen 39, 241 96 Stockamöllan, Sverige

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *