Lingoncheesecake med pepparkaksbotten

Så enkel och så god! Perfekt i jultider. Jag hittade receptet via recepten.se.

Lingoncheesecake med pepparkaksbotten

Ta fram 300 g cream cheese (du vill ha den rumsvarm senare nämligen).
Mixa 200 g pepparkakor och 75 g halvsmält smör. Tips är att köra smöret lite lagom i mikron. Fäst ett bakplåtspapper i en form med löstagbar kant och tryck ut smulsmeten. Ställ kallt i kylen.

Separera 3 ägg. Vispa äggulorna med 1 1/2 dl strösocker och 2 tsk vaniljsocker till en fluffig smet. Rör ner den rumsvarma cream cheesen. Tillsätt också 2 dl rårörda lingon (eller lingonsylt) och ca 1 msk pressad citron eller lime. Vispa grädden medelhårt och rör ner i smeten. Vispa sedan de tre äggvitorna med rena vispar till ett hårt skum. Vänd försiktigt ner skummet i äggulesmeten. Häll allt över pepparkaksbottnen. Strö över ett par nävar lingon och täck formen med plastfolie. Låt stå i frysen i åtminstone fyra timmar. Ta fram ungefär 30 min innan du vill äta den. Strö krossade pepparkakor över vid servering.