Hanö (Blekinge)

Förra helgen var det ju så där strålande soligt som det bara är en riktig sommardag i juli och vi var på besök hos svärföräldrarna i Blekinge. Trots att jag vid det här laget har tillbringat en väldig massa timmar i Blekinge har jag till mannens stora förvåning aldrig varit på Hanö. Tur att detta är åtgärdat nu då!

Hanö är en ö som nås med ca 25 minutes färjetur från Nogersund på Listerlandet utanför Sölvesborg. Det bor ca 35 pers på ön året runt men besökarna på sommaren är betydligt fler i och med den fina gästhamnen och färjan. Ön är nog mest känd för sin fyr som syns på vida avstånd och för att den engelska flottan tillbringade några år här i början på 1800-talet. Den största delen av ön är naturreservat där ett par hundra hjortar strövar fritt.

Vi tillbringade ett par timmar på den norra sidan av ön inklusive fika vid fyren som naturligt nog ligger på öns högsta punkt, ca 60 meter över havet. Det finns också roliga klippor att klättra på och missa inte det så kallade drakmärket på en av stenväggarna. Från fyren är det en liten stunds promenad till den engelska kyrkogården till minne av de engelska sjömän som gick bort här i närheten. Strax intill finns ”bönsäcken” som är en strand av slipade stenar som flyttar på sig med vindar och vågor. På vägen tillbaka till hamnen går det också att passera församlingshemmet som har en utställning om Hanös historia och som vid vårt besök serverade våfflor. Lämpligt nog ligger vandringshemmet nära intill om du vill stanna över natten.

Vi hade med oss fika men passade på att äta smarrig glass i hamnen. På sommartid finns där en liten glasskiosk (som tar kort) i närheten av affären. Det finns också en riktig restaurang som vi får testa någon annan gång.

Mer information om Hanö

Hur hittar du dit?

Kör till Nogersund, parkera på baksidan av hamnen, färjan är en kort promenad därifrån. Passa på att titta på utställningen om den vindkraftverkspark som planeras, om några år är nog utsikten helt annorlunda…

Vad kostar det då?

Färjan kostar 60 kr enkel väg på sommaren (billigare annars). Glassen kostade nog 25 kr för 2 kulor.

När var vi där?

2014-07-06

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *