Häromåret köpte jag bakboken Det bästa från Magnolia Bakery New York, som innehåller recept från cupcakekändisbageriet. Recepten är omarbetade till svenska av Anette Rosvall (mer känd som en av Husmorsorna), och att de är omarbetade på ett bra och riktigt sätt är faktiskt en av anledningarna till att jag köpte boken. Jag köper nämligen gärna kokböcker utomlands på originalspråket – allt för många utländska kok- och bakböcker översätts nämligen bara rakt av med varierande resultat…
Klassiska chocolate chip cookies finns såklart med i boken. Det finns hur många recept som helst (och jag har testat många av dem) men jag har inte hittat det där ideala receptet. Finns det i Magnolia Bakerys receptskatt? Nja, det vet jag faktiskt inte – men de här kakorna kommer ganska nära! Jag ser receptet som ett basrecept som är enkelt att utveckla med till exempel lite mer choklad och kanske lite nötter.
Chocolate chip cookies à la Magnolia Bakery
(ca 20-25 kakor)
3 1/2 dl vetemjöl (210 g)
1 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt
170 g rumstempererat smör
1 dl strösocker
1 dl farinsocker
1 stort ekoägg
1 tsk vaniljsocker
1 dl chokladknappar (står det men jag vill nog använda 1 1/2-2 dl)
Sätt ugnen på 180 grader. Blanda mjöl, bikarbonat och salt i en skål. I en annan skål, vispa smör, strösocker och farinsocker fluffigt. Tillsätt ägg och vaniljsocker, blanda ordentligt. Häll i mjölblandningen och blanda om, rör till sist ner chokladknapparna. Lägg klickar av smeten på bakplåtspappersklädd plåt med avstånd mellan. Använd gärna ett matskedsmått, det blir lagom storlek på kakorna. Grädda i ugnen i ca 10-12 minuter och låt svalna någon minut på plåt, därefter helt på galler.
Källa: Det bästa från Magnolia Bakery New York