En minihelg i Karlskrona, Blekinge

I mitten av mars 2020 besökte vi Karlskrona av en mycket trevlig anledning: ett bröllop! Mycket fint att få vara med och fira våra vänner på deras stora dag med vigsel i Rådhuset och strålande solsken! Vi passade också på att utforska Karlskrona en smula och här kommer några tips.

Sevärdheter

Eftersom vi hade fokus på bröllopet när vi var i Karlskrona hann vi inte med att besöka alla de sevärdheter som finns i staden. För oss fick det vara nog med en lång promenad genom staden och dess vackra torg och miljöer. Karlskrona är ett världsarv sedan 1998 i form av Örlogsstaden Karlskrona, så mycket handlar om det militära arvet.

Stortorget är verkligen jättestort! Det ligger mitt i stan, på ön Trossö. Utöver en parkering och lite torghandel finns det många byggnader att kika på runtom – bland annat Rådhuset men också två kyrkor: Fredrikskyrkan och Trefaldighetskyrkan. Det finns också en staty som föreställer kungen Karl XI. Det var nämligen den Kalle som bestämde sig för att anlägga Sveriges nya marinbas här, och därmed grundades staden Karlskrona 1680.

Genom att traska nerför en sidogata till torget kommer du till Amiralitetsparken där klockstapeln står ståtlig. Tydligen användes den som klocka för arbetarna på varvet, kanske redan från 1699. Intill finns mynningen till ett nu avstängt järnvägsspår vars andra öppning är på andra sidan Stortorget, mot Hoglands park som är trevlig att promenera i.

Från klockstapeln blir det ännu tydligare att Karlskrona är och har varit en stad som präglas av militär aktivitet eftersom byggnaderna (och staketen med fotoförbudsskyltar) breder ut sig mot havet. Gå runt och kika på byggnaderna där skyltar i sten visar på de yrkesroller som var aktuella förut inom militären.

Ett par kvarter bort finns Amiralitetskyrkan vars klockstapel du kikade på tidigare. Kyrkan var tyvärr stängd när vi var där men den är väldigt fin inuti så passa på om du har möjlighet. Annars hälsar du bara på gubben Rosenbom som står utanför. Lyft på hatten så kan du lägga en liten slant i den här fattigbössan som har funnits sedan 1700-talet (men det är tydligen en kopia som står utanför nu, originalet finns inuti kyrkan). Bra fotomöjlighet i alla fall!

Ta paradgatan Alamedan tillbaka till stadskärnan och njut av att gå runt och kika på de många bevarade gårdar som finns. Tydliga skyltar på husen gör att du kan läsa om vilka som bodde där och vad husen användes till. Missa inte heller statyn Stora fisken som finns nära Stortorget, gjord av Carl Milles.

Utöver ovanstående finns det mycket, mycket mer att göra i staden. Marinmuseum är ett fint besöksmål, likaså guidade turer till gamla örlogsvarvet och varför inte ett besök på Karlskrona porslinsmuseum. Är du i stan på sommaren så passa på att bada för det finns såklart fina bad i närheten, och ta dig runt stadsöarna och öarna runtomkring. Vi ser fram emot ett besök längre fram i sommartid, nu i början på mars var det lite för kallt för ett bad…

Läs mer:

Mat och dryck

Det finns flera fina restauranger i Karlskrona. Vi åt middag på Restaurang Montmartre som ligger i slutet av gågatan. Trevlig service och god mat! Jag åt lamm som var mört och vällagat, andra i sällskap åt stekar av olika slag. De har också pizzor som såg goda ut. Till maten drack vi en Ripasso till som också hade ett hyggligt pris.

Läs mer: Restaurang Montmartre, Karlskrona

För att fira vidare efter middagen gick vi till Nivå, en fräsch bar och restaurang precis vid stora torget. De har en uteservering som säkert är trevlig i lite varmare väder. Läste mig till att det är en av Sveriges äldsta restauranglokaler. På ena vägen är en enorm mural med skeppstema vilket inte är så konstigt eftersom det tidigare var en restaurang med namnet “Skeppet och Jollen” där. Vi drack bubbel och sedan drinkar också. Bra ställe med sköna fåtöljer och soffor att hänga i!

Läs mer: Bar och restaurang Nivå, Karlskrona

Ett ställe vi inte hann besöka var caféet med det härliga namnet Lennarths’. Det ligger precis intill Nivå och bara namnet gör ju att jag vill gå in. Det upprepas också tre gånger på skylten så Lennarth ville verkligen berätta att han ägde kaféet. Känns som ett klassiskt kafé – nästa gång!

Ett annat tips på restaurang som vi har besökt tidigare är Sjörök.

Boende

Vi bodde på First Hotel Statt mitt på gågatan. Inga konstigheter men heller inget exceptionellt med lite gammaldags, något slitna rum. Det är en enorm byggnad som gamla stadshotell ofta är. Frukosten var fin och serverades i stora rum med kakelugnar och vackra trägolv. Det finns många hotell i Karlskrona men detta var det mest prisvärda när vi bokade ett par veckor i förväg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *