Ett härligt majdygn på sydkusten och Österlen

Det finns så himla många fina ställen att åka på utflykt till i Skåne! Så nöjd att ha massor med trevligheter max en timmes bilfärd bort. Maj är ju också en väldigt bra månad att njuta av naturen på och vi kombinerar gärna vackra vyer med fika och gårdsbutiker.

Häromdagen fyllde jag år och vi bestämde oss för att boka middag och övernattning någonstans. Det var nämligen så lämpligt att dagen efter min födelsedag var röd, ledig dag och vi planerade en dag på Österlen. På kartan längst ned har jag markerat de ställen vi besökte den här gången!

Abbekås

Vi lämnade Malmö på eftermiddagen och körde sydost till Abbekås och det hotell vi bokat in oss på: Abbekås hamnkrog och hotell. Abbekås är en söt liten by med fiskehamn på sydkusten, mellan Trelleborg och Ystad. Såklart hade vi utsikt över hamnen från vårt rum. Vi drack ett glas rosé i den vindskyddade trädgården och gick sedan en promenad längs havet i kvällssolen. Så lugnt och stilla, men så är ju inte högsäsongen igång ännu. Därefter väntade trerättersmiddag med toast Skagen, kalvfilé och cheesecake. Sedan sov vi så gott till vågornas brus!

Vi hade helt klart en fin vistelse på hamnkrogen, det var lagom avslappnat med ett trevligt värdpar, fina rum och god mat! Vi bokade ett paket via Secret escapes och det funkade hur bra som helst. Fika, fördrink (cava), middag, övernattning och frukost ingick.

Matrunda, kosläpp, äpplen och ramslök

På vår utflyktsdag pågick Matrundan på Österlen, vilket innebär att många gårdar, restauranger och producenter har öppet och erbjuder aktiviteter och provsmakningar. Vi valde att köra runt till några gamla favoriter och så hittade vi ett par nya av bara farten! På förmiddagen följde vi helt sonika en skylt med ”kosläpp” och hamnade på den mysiga gården Tranåslund! Kor och kalvar sprallade ut i hagen och vi köpte rabarber, ägg och honung från gården. Mycket lyckat spontanbesök!

Sedan körde vi hela vägen till Kiviks musteri för det var dags för förmiddagskaffe. Det finns alltid goda kakor i Stinas café. Just den här helgen hade musteriet öppnat sina visningsträdgårdar och det var mycket folk i butiken. Inga inköp den här gången alltså, annars brukar det alltid bli lite must och en burk chutney eller två.  Vi fikade i solen på äppelkaka respektive inlagda ingefärsäpplen och hade det så gott, så gott!

Efter fikat tog vi en liten sväng till ett smultronställe utanför Kivik där det vid den här tiden på året finns hur mycket ramslök som helst! Jag plockade en liten påse och knöt nogsamt ihop den. Annars luktar hela bilen vitlök väldigt snabbt! Ramslök är toppen att göra till exempel pesto på eftersom den är lite mildare än vitlök. Jag fryser in de blad som inte går åt direkt.

Rapsfest och sparris

Gunnarshögs gård ligger ca en halvtimme med bil från Kivik. Det är en familjeägd gård som specialiserat sig på kallpressad rapsolja. Nu var det ju matrunda och då erbjöd de en visning av gården. Vi traskade runt med den duktiga guiden i drygt en timme och fick se hela produktionen. Till slut fick vi pressa vår egen flaska rapsolja (till en liten kostnad). Mycket trevligt och informativt! På gården finns en fin gårdsbutik där oljor och andra produkter säljs, samt ett mysigt café. Vi åt smörrebröd till lunch och provsmakade andra maträtter som var gjorda med rapsolja som bas.

Sedan fick vi lite bråttom för timmarna går snabbt på utflykt och många butiker stängde kl 16. Vi hann in på Österlensparris och köpte på oss ett stort knippe nyplockad grön sparris. Vi fick även provsmaka en ny sorts sparris som är god att äta rå och som smakar lite ärta. Det fanns också vit sparris. Älska sparris!

Finfika och veteranbilar

På väg hem mot Malmö stannade vi till på Olof Viktors café i Glemmingebro för en fika på deras innergård. Vi delade på en ljuvlig kaffebakelse och tittade i bageriet. Det blev dock inga inköp för nu var vi mätta och glada.

Vi valde att köra sydkustvägen hem och stannade till i Smygehuk, Sveriges sydligaste punkt. Det var tydligen en bilträff där just då så hur många fina veteranbilar som helst fanns att titta på där de blänkte i solen. Bra avslut på en mysig dag.  Det finns massor med andra fina ställen på Österlen som vi inte hann med att besöka den här gången, så tur att det säkert snart blir ett nytt besök!

274 56 Abbekås, Sverige

Sverige

Karakåsvägen 45, 277 35 Kivik, Sverige

276 56 Hammenhög, Sverige

276 36 Borrby, Sverige

Österlenvägen 86, 270 21 Glemmingebro, Sverige

231 78 Smygehamn, Sverige

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *