Smarriga bakverk i Neapel

När vi var en långhelg i Neapel i januari 2024 åt vi frukost på ett litet kafé/bar/bageri (Caldarelli) intill det pensionat vi bodde på. Det var inte så mycket att välja på utan det som ingick i frukosten var en fylld croissant (cornetto på italienska) och en cappuccino – men vilka croissanter sedan! De var fyllda med nutella, olika sorters choklad eller citron och fruktansvärt goda! Vi testade olika varje dag och min favorit var den med pistage.

Cornetti ischitani

På just det här caféet hade de också en speciell variant (cornetti ischitani) som härstammar från ön Ischia utanför Neapel. Det var croissant med två olika sorter deg som rullats parallellt för att skapa vackra ränder; både briochedeg och en vanlig smördeg. Såklart innehöll de olika smarriga fyllningar. De ingick inte i frukosten men drog till sig ögonen eftersom de var så färgglada och vackert dekorerade med bär och annat. Schysst pris också på 2-3 euro så kul att testa. Lite krämigare och kanske lite mjukare deg delvis jämfört med vanliga cornetti.

Baba på Gran Caffé Gambrinus

I hela Neapel finns det väldigt många bagerier och caféer med väldigt fina bakverk. Vi åt bland annat bakelser med smultron och den traditionella babà som är en en sockerkaka i en speciell form (nästan som en svamp). Kakan dränks i rom och serveras ibland med grädde. Jag antar att det finns en barnvariant också, men den med rom var mumsig.

Ett av de mest klassiska kaféerna i Neapel är Gran Caffé Gambrinus. Det ligger precis intill Piazza del Plebiscito som vi bodde vid. Inte är det billigt, men det var en fin upplevelse att sitta i deras salong och se de välklädda kyparna passera förbi med allehanda godsaker under kristallkronorna. Vi åt ett par olika bakverk, bland annat en upprätt baba med grädde på toppen som skulle likna vulkanen Vesuvius.


Sfogliatelle

Ett av de traditionella bakverken i Neapel heter sfogliatelle och finns i två varianter, en klassisk spröd och en mjuk. Den spröda innehåller många lager tunn deg. Oavsett så är fyllningen krämig och består av bland annat ricotta, mannagryn och citrus. Enligt vad jag kan läsa mig till har bakelsen anor från 1200-talets klostertid. De serveras ofta varma.


Vi rullade hem sockermätta efter helgen i Neapel. Fyllda croissanter må va gott men det är ganska skönt att inte äta dem varje dag till frukost.

Vill du äta pizza eller pasta i Neapel också? Läs mer här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *