Pizza

Pizza, pizza och pasta i Neapel

I januari 2024 var vi en långhelg i Neapel. Vi gick mycket, såg mycket och framförallt ÅT mycket. Härlig och intensiv stad med mycket energi och mycket god mat. Det går inte att besöka Neapel utan att äta pizza – det är ju pizzans hemstad! Dessutom finns det väldigt god pasta så du lär inte behöva gå hungrig!

Här är några tips på restauranger i Neapel men det allra bästa tipset är att gå till ställen som folk köar till utanför, vi blev verkligen inte besvikna. En parentes är att släkten Sorbillo som var 21 syskon är en stark grund till pizzatraditionen i Neapel. Vi råkade besöka två av släktens restauranger och de levererade båda två. Men det finns fler klassiska ställen att besöka!

Klassiska pizzan Margherita

Den allra mest klassiska pizzan från Neapel är Margherita som skapades 1879 när en drottning vid namn Margherita skulle komma till Neapel på statsbesök. Då var det en kreativ napolitansk bagare som skapade pizzan som ska likna den italienska flaggans färger med sina ingredienser tomatsås, mozzarella och basilika.

Det finns ett flertal pizzerior i Neapels innerstad som alla har gott rykte. Vi valde Gino Sorbillos restaurang som grundades 1935. Restaurangen har ett manuellt men välfungerande kösystem där du skriver upp dig på en lista utanför entrén och sedan väntar utanför på att bli uppropad. På menyn fanns allehanda pizzor men vi valde dels en klassisk Margherita, dels en med lite annat såsom prosciutto på. Till det tog vi husets vin.

Pizzan kom inom rimlig tid och var riktigt, riktigt god som väl kanske var att förvänta. Jag äter väldigt sällan en hel pizza med kanter och allt men den här hade så tunn och välgräddad botten med precis lagom mängd ingredienser på att den slank ner helt och hållet. Mycket gott och den här pizzan satte verkligen en hög nivå för framtida pizzor att nå!

Pizza fritta

Som en sen lunch i solen testade vi pizza fritta (friterad pizza) på Antica Pizza Fritta da Zia Esterina Sorbillo som ligger strax intill Piazza del Plebiscito. Det är verkligen ett hål i väggen med en kassa och en tillagningsdisk. Du ställer dig först i kö för att beställa, får ett könummer och går sedan tillbaka ut på torget för att vänta på din tur för upphämtning. För oss tog det drygt en timme att få maten för det här stället är poppis!

Vad är pizza fritta? Jo, en friterad pizza i form av en ganska liten pizzabotten som fylls med något gott (jag valde ricotta, köttbullar och tomatsås), viks ihop och sedan friteras. Det är matigt, salt och flottigt, gott som omväxling från vanlig pizza men kanske inget jag skulle äta varje dag. Enkelt dock att ha med sig då den serverades i papper.

Mezzanelli lardiati

Även om det är urgott med pizza så finns det gränser för hur många pizzor jag kan äta på en långhelg. Tur att det fanns rasande god pasta i Neapel också!

Antica pizzeria e trattoria al 22 valde jag en traditionell neapolitansk pasta till lunch. Den baseras på enkla råvaror såsom tomat, olivolja, ister och parmesan och smakade så mycket! Rätten har sina anor från 1700-talets Neapel och ett glas av husets röda fungerade såklart utmärkt till. Mannen åt en pizza och var nöjd med den också.

Ragú

Tandem är en liten kedja av restauranger som fokuserar på ragú, dvs. köttfärssås, i olika varianter. Jag valde en med ricotta. Både pastan och såsen var utmärkt. Vi borde ha bokat bord för vi fick vänta ett bra tag, men de var väldigt trevliga och maten var helt klart värt det. Mysig trattoria där det var trångt men hjärtligt mellan borden.

Vill du äta smarriga bakverk i Neapel också? Läs mer här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *