Saffransbiscotti med apelsin och tranbär

Saffran är ju klassiskt i juletider men  dess glada färg piggar upp när höstmörkret börjar komma tidigare och tidigare på kvällen. Det här är vackra gula saffransbiscottis med smak av apelsin x 3: spritsorten Cointreau, rivet apelsinskal och så några nypor syltat apelsinskal. Biscottin innehåller också torkade tranbär. Har du inga sådana hemma, ta någon annan torkad frukt istället (hackad till lagom storlek) eller varför inte grovhackade nötter?

saffransbiscotti_tranbär_111201

 

Saffransbiscotti med apelsin och tranbär

(ca 30 skorpor)

1 paket saffran (dvs. 1/2 g)
2 msk Cointreau
100 g smör
1 knapp dl strösocker (runt 75 g)
1 ekoägg (mellanstort)
3 1/2 dl vetemjöl (210 g)
1 tsk bakpulver
1 dl torkade tranbär
1 msk torkade syltade apelsinskal
Rivet skal av 1 apelsin

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda saffran med Cointreau. Låt stå medan du smälter smöret. Blanda vetemjöl och bakpulver. Vispa strösocker och ägg pösigt och häll därefter i övriga ingredienser. Blanda snabbt till en deg. Ta upp degen och forma till två längder på en bakplåtspappersklädd plåt. Smeten kommer nog att kännas lite ”smörig” och lös men det är helt OK, det löser sig i ugnen. Använd gärna mjölade händer så går det enklare att forma längderna, som ska vara ungefär långa som 3/4 av plåten. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter. Ta ut plåten och skär längderna i sneda skivor. Sänk ugnsvärmen till 75 grader. Lägg biscottin på sidan på plåten och låt torka i ungefär 45 minuter. Låt svalna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *