Päron- och lingonkaka med glasyr

lingon_päronkaka_130119I fina bakboken Vinterns söta av systrarna Eisenman hittade jag receptet på den här goda kryddiga kakan med kardemumma och lingon. Hade jag inte vetat att kakan innehåller rivna päron hade jag nog aldrig gissat på det, de känns knappt men gör kakan saftig och god! Förvara kakan i kylen så förblir den lika saftig i flera dagar.

 

Päron- och lingonkaka med glasyr

100 g smör
2 ägg
2 dl brun farin
1 dl strösocker
4 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
2 tsk malen kardemumma
1 tsk bikarbonat
1 dl filmjölk
Ca 1 1/2 dl lingon (färska eller frysta)
2 päron, rivna (3 dl)

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en rund form, gärna med löstagbara kanter. Smält smöret. Vispa ägg och socker poröst. Blanda de torra ingredienserna och varva ner i smeten tillsammans med filmjölken. Rör ner det smälta smöret och till sist lingon och päronriv. Häll smeten i formen och grädda i ca 45-55 minuter. Om kakan börjar se mörk ut, täck med bakplåtspapper. Låt svalna helt (slarva inte med detta, annars rinner glasyren).

3 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
Ca 3 msk vatten (alternativt koncentrerad lingonsaft om du som jag vill ha rosa glasyr)
Ca 1 dl lingon

Rör ihop florsocker, vaniljsocker och lite vatten/lingonsaft i taget till en fast glasyr. Häll i ett fint mönster över kakan (som ska vara kall, annars rinner glasyren!). Garnera med lingon.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *