Torups slott och bokskogen

Ungefär en kvart från Malmö ligger Torup, ett härligt område att strosa runt i och upptäcka. Utöver det stora friluftsområdet Bokskogen finns vackra Torups slott med omgivande park. Och – som ju är viktigt vid en matutflykt – finns det ett slottscafé med finfin mat!

Ta sig dit

Torup ligger i Svedala kommun men Bokskogen ägs av Malmö stad. Det går absolut att cykla dit men det finns också stora parkeringar och bussförbindelse. Välskyltat och välordnat!

Promenera

I Torup finns det många möjligheter till promenader och vandringar i fin miljö. Dels kan du utforska den vackra slottsparken och beskåda slottet ur olika vinklar, dels kan du gå på de väl utmärkta stigarna i bokskogen. Skåneleden går också förbi där.

Torups slott och slottspark

Vi gillar att börja vårt besök med att gå runt slottet. Stigen går genom de olika delarna av trädgården och passerar hagar, enorma bokar och dammen på vägen. Just nu går det får i hagarna med söta lamm vilket gör det hela ännu bättre.

Själva slottet är en välbevarad borg som har anor från 1300-talet men fick sitt nuvarande utseende på 1600-talet. Det var en försvarsborg som byggdes på en sjö för att göra det svårare att inta, men sjön blev så småningom till park- och ängsmark. Vi har aldrig varit inne i Torups slott men det går tydligen guidade turer där då och då.

Mer info om Torups slott: Malmö stads webbplats

Bokskogen

Bokskogen är verkligen ett jättefint friluftsområde. Det finns både byggnader och härlig natur att upptäcka. Stigarna är väl underhållna och gå i olika långa slingor. Delar av området är ett naturreservat.

Vid senaste besöket gick vi Dansbanestigen på 3,2 km. Den startar vid den stora parkeringen och innehåller tipsfrågor om naturen runtomkring. På vägen passerar du dammar, ängar, betande kor, ett utkikstorn och mycket annat. Det finns också grillplatser och anslutningar till andra stigar om du känner för en längre promenad.

Namnet Dansbanestigen kommer från att Torup var ett mycket populärt resmål för Malmöborna tidigt 1900-tal. Det gick till och med en järnväg från Malmö till Torup som slutade nära en restaurang, ett tivoli och en dansbana. Allt fick sitt slut i mitten av 1900-talet men det måste ha varit roliga tillställningar innan dess. Nu finns det bara skyltar kvar som visar på gamla järnvägsstationen och platsen för restaurangen.

Äta

Mittemot ingången till slottet ligger slottscaféet. Det har varit lite sisådär med öppethållande men nu (sommaren 2020) driftas caféet av Maderiet. Det finns sittplatser både utomhus och inomhus. Mestadels erbjöds mackor och sallader till lunch, men även fika såklart. Jag åt en räkmacka som var jättegod! Ganska dyr (129:-) men den hade det där lilla extra. Så passa på att besöka på helgerna när det är säkrast att det är öppet.

Om slottscaféet skulle vara stängt finns det andra alternativ för mat i närheten, kolla här.

Det finns också gott om picknickbord och grillplatser i Bokskogen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *