Röstånga och Odensjön

Nuförtiden tillbringar vi flertalet helger i mittskåne, ganska precis i trakterna runt Röstånga och Höör. Vi köpte nämligen ett fritidshus i höstas som ligger mitt i den vackra naturen som dessa trakter erbjuder. Perfekt läge alltså för oss som gillar landsbygd, vackra naturmiljöer, gårdsbutiker och mysiga kaféer! Så var beredda på tips om området, och först ut är området runt Röstånga!

I dessa coronatider är det förståeligt nog poppis att träffas utomhus. Söderåsens nationalpark är ett naturligt besöksmål för många, och flera gånger när vi åkt dit har parkeringen varit nästintill full. Det finns absolut stora ytor att röra sig på när du väl kommer ut på stigarna i parken, men känner du inte för att stå i kö för att parkera så åk några kilometer till Röstånga istället. Där finns en mycket praktiskt belägen parkering vid bensinstationen/ICA och du har då väldigt nära till den södra ingången till nationalparken och även till naturreservatet Nackarpsdalen.

Karta över Söderåsens nationalpark

Promenera runt Odensjön och lite till

Från parkeringen i Röstånga är det lätt att hitta till Nackarpsrundan, som börjar strax bortom turistinformationen. Det finns också en bod med toaletter ifall nöden faller på. ICA är ju också praktiskt om du behöver fylla på med förnödenheter inför promenaden.

Hitta till parkeringen:  N56 0’10,857″ E13 17’21,078″

Börja följ de lila markeringarna, och går du högervarvet så kommer du snart till ett vägskäl där du kan gå mot Odensjön, en klotrund sjö som omges av 30 meter höga, branta stenväggar. Ta den lilla avstickaren och gå fram till sjön som är väl värd den lilla ansträngningen! Sjön ligger bara någon kilometer från parkeringen. Vid sjön finns det vindskydd och grillplatser och enligt uppgift ska det gå att bada i den på sommaren. Sjön är mytomspunnen och det sägs att den är både bottenlös och har en hemlig direkttunnel till Lunds domkyrka – men i verkligheten är den knappt 20 meter djup.

När du är klar vid den fina sjön, återvänd till Nackarpsrundan och traska på i totalt 4,3 km i fin omväxlande natur. Längs rundan kommer du ovanför Odensjön och får se den uppifrån.

Fika i Röstånga

När du är tillbaka på parkeringen är det inte långt till en god fika! Tvärs över gatan ligger nämligen konditoriet Felix med hembakat och matiga godsaker. Utöver fika kan du köpa lokala produkter såsom bröd och charkuterier varav en del finns utställda i det fd bankvalvet. Det går också att sitta utomhus. Bra stopp efter en långpromenad alltså.

Fenix bageri och konditori

Det bör också nämnas att Röstånga gästgiveri ligger precis intill parkeringen men att det i nuläget är stängt. Annars bör det gå att få en lite kraftigare måltid där. Det finns också ett vandrarhem/B&B precis i närheten (Villa Söderåsen) som ser jättefint ut.

Såja, en liten titt på vad Röstånga har att erbjuda!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *