Lakritspannacotta med hallon och lakritssyrup

Ibland är det enklaste helt enkelt det godaste. Med några få ingredienser är det så lätt att få till en smarrig pannacotta som går att variera hur mycket som helst smakmässigt. Häromkvällen blev det en lakritspannacotta med hallon till. En lakritssyrup ovanpå förstärkte lakritssmaken ännu mer och gjorde det hela galet gott! Hittade ursprungsreceptet på ICA.

Lakritspannacotta med färska hallon
(4 port)

  • 1 1/2 gelatinblad
  • 4 dl vispgrädde
  • 4 msk strösocker
  • 1 msk lakritsgranulat (eller lakritspulver)*
  • 2 tsk vaniljsocker av god kvalitet (jag använder Olof Viktors)
  • Färska hallon
  • Lakritssyrup (t ex från Johan Bülow)
  • Citronmeliss

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Värm vispgrädde och socker i en kastrull, vispa ner lakritsgranulatet och låt allt koka upp. Ta bort kastrullen från värmen och rör ner vaniljsockret. Krama ur gelatinbladen och rör försiktigt ner dem i smeten. Häll genast upp i snygga portionsformar och låt stelna i kylen i minst 3 timmar. 

Vid servering: fördela färska hallon ovanpå och ringla över lakritssyrup. Garnera med citronmeliss om du vill ha det extra tjusigt.

* Lakritsgranulat finns att köpa från t ex Lakritsfabriken i Ramlösa, deras produkter brukar finnas på välsorterade ställen såsom gårdsbutiker och saluhallar. Lakritsgranulat är små bitar som smälter när de värms upp i grädden. Hittar du inte lakritsgranulat så går det lika bra med lakritspulver.