Spanien: Alicante


I juli 2018 tillbringade jag en vecka i Alicante för att gå en kurs i spanska. Sedan fortsatte jag och mannen vår semester och åkte norrut längs kusten. Nedan är ett sammandrag av de två veckorna på Costa Azahar och jag kan redan nu avslöja att vi varmt rekommenderar den kusten som resmål!

Alicante

För mig var det perfekt att bo och läsa spanska i en vecka i just Alicante. Det är en tillräckligt liten stad för att det går bra att promenera överallt. Samtidigt är det en tillräckligt stor stad för att det ska finnas gott om restauranger och sevärdheter parallellt med befolkningens vardagliga liv. Jag höll mig visserligen mest i den gamla stadskärnan och på stranden men Alicante är betydligt större än så.

Jag ville ha kombon strand och stad när jag valde studieort och återigen, Alicante levererade. Jag bodde i en liten studio på 4:e vån med balkong över gågatorna och restaurangerna nedanför. Alldeles nedanför faktiskt låg den fantastiska glassboden Livanti Gelato di Sicilia. Jag kunde kika ner och se hur lång kön var och det blev minst en glass om dagen där.

Vad som finns att göra i Alicante beror helt och hållet på hur aktiv du vill vara. Det finns en härlig lång strandpromenad omgiven av palmer. Jag tog långa promenader på morgonen och besökte stadsstranden Playa el Postiguet minst en gång varje dag. Även om det var mycket folk så kändes stranden säker och vattnet var fint. Längs strandpromenaden finns små restauranger och bodar såklart.

Om du ställer dig vid stranden och tittar uppåt så blir det väldigt tydligt att Alicante sluttar nedåt mot havet. Den gamla borgen Santa Barbara ligger högst ovanpå berget Benacantil och det går att både promenera längs bergskanten och att ta hiss. Är det i mitten på sommaren så rekommenderar jag hiss åtminstone en väg. Vi gick upp på förmiddagen och höll oss i skuggan så mycket som möjligt. Borgen är restaurerad och det finns även en liten restaurang däruppe där det går att svalka sig lite.

När du står uppe i borgen breder gamla delen av Alicante ut sig framför dig. Rakt fram är havet, till höger den gamla stadsdelen. Tillbringa ett par timmar där, gatorna och husen är mysiga och det är blommor överallt. Lite lagom ofta finns det små barer med ett par bord ute i de trånga gränderna. Verkligen värt ett besök!

Efter några dagar vill du kanske ha omväxling från stranden El postiguet? I så fall är det lätt att ta spårvagnen norrut till exempelvis San Juan-stranden som är 3 km lång och mycket fin.

Så, några dagar eller en vecka passerar snabbt i Alicante. Traska runt i gränderna, ät dig mätt och glad och njut av solen och stranden!

Playa del Postiguet, Spanien

San Juan Playa, Alicante, Spanien

03002 Alicante, Spanien

Calle de Muñoz, 6, 03002 Alicante (Alacant), Alicante, Spanien

03195 L'Altet, Alacant, Spanien