Malta och Gozo

Malta är ett sådant där land som bara har funnits i periferin för mig. En ö, melodifestival och på senare tid spelbolag – ja, ungefär så har jag tänkt. Helt klart har Malta inte varit ett av toppalternativen tidigare när vi har planerat resor. Men mot slutet av maj 2018 fyllde käre maken jämnt och hade bara två önskemål för veckoresan: det skulle vara ett land han inte besökt innan, och gärna varmt. Vips fastnade Malta på reseradarn! Och en både solig och innehållsrik vecka senare har jag helt klart omvärderat bilden av Malta – mycket trevligt resmål med massor att se, uppleva, äta och dricka! Perfekt för en veckas semester i maj helt enkelt.

Malta är egentligen tre öar: den lilla huvudön Malta (där huvudstaden Valletta finns), den ännu lite mindre och grönare ön Gozo och så miniön Comino som är nästan obebyggd. Vi valde att fördela resan på två boenden på dels Gozo, dels precis vid gamla stadskärnan i Valletta. Kolla kartan längst ned för några av de ställen vi besökte.

Gozo

Flygplatsen på Malta ligger strax utanför Valletta. Vi plockade upp hyrbilen och drog raskt åt nordväst till färjeläget i Cirkewwa, en tur på ca en timme. Vägarna på Malta är helt OK men vänstertrafiken kräver lite hjärngympa. Det är också ganska smalt på mindre vägar så jag kan rekommendera en bil av den mindre modellen. Färjorna till Gozo går regelbundet och tar bara ca 30 minuter. Väl på Gozo körde vi vidare till den lilla orten Xlendi där vi bokat hotell. Fin tur från färjeläget genom små byar.

Xlendi är en lugn liten fiskeort där några restauranger, en liten strand och så klippor med stegar kantar en bukt. Vi bodde på Hotel San Andrea och hade en ljuvlig utsikt från vår balkong på fjärde våningen. Annars var hotellet ganska enkelt men läget var perfekt! Varje kväll strosade vi längs den lilla strandpromenaden och åt på någon av fiskrestaurangerna, där råvaran verkligen stod i centrum tillsammans med lokalproducerade viner.

På dagarna utforskade vi dels närområdet (klippstigar!) till fots eller körde runt på Gozo. Det finns mycket att se trots öns lilla yta. Ingenting tar mer än ca 30 min att köra till! Vi besökte bland annat Ġgantijatemplen i Xagħra, ett UNESCO-världsarv från ca 3600 f kr. Längs kusten vid Marsalforn finns saltanläggningar som familjer fortfarande driver, och även fantastiska sandstensformationer längs havet. Gozos tidigare kanske mest besökta sevärdhet – the Azure window, känt från bland annat bröllop i Game of Thrones – trillade ju ner i havet efter en storm för några år sedan men området är verkligen värt ett besök. Det går att bada i en liten lagun och sedan ta en båttur längs kusten och in i grottor. Ir-Rabat (Victoria) är huvudort med ett välbevarat fort att traska runt på. Missa inte att äta lunch uppe på takterrassen på Ta’ Rikardu inne i fortet – god mat och ljuvlig utsikt över hela Gozo!

Helt enkelt var det väldigt lätt att sysselsätta sig på Gozo! Rekommenderas varmt!

Comino

På väg tillbaka till Malta passade vi att ta en tur till den ännu mindre ön Comino. Det är en bilfri ö som är mest känd för sin blå lagun. Vi ställde bilen i hamnen på Gozo och tog sedan en liten båt över till Comino. Det går även dagsturer från Valletta till den superpopulära lagunen och det märktes! Hur mycket folk som helst jämfört med Gozo på en ganska begränsad strandyta. Vi stannade ett par timmar, vandrade lite på klipporna (superfin utsikt!), badade lite i det klara, turkosa vattnet och tog sedan båt tillbaka.

Malta

På Malta var det dags att fira födelsedag och vi hade bokat in oss på det finfina hotellet Grand Hotel Excelsior som ligger precis utanför murarna till gamla stadskärnan i Valletta. Hotellet är stort, har pool och till och med en egen liten sandstrand. Här bodde vi fint i några nätter, lyxigt så det förslår eftersom vi blev uppgraderade till ett större rum med egen takterrass med vidunderlig utsikt (annars balkong). Bilen stod fint i hotellets egna parkeringshus.

Valletta är EU:s kulturhuvudstad för 2018 och det märktes att staden hade fått sig en uppfräschning. Vi var nästan bara i den gamla stadskärnan och njöt av att gå runt i små gränder och på torgen. Här finns många historiska sevärdheter, allt från den överdådigt dekorerade St John’s Co-Cathedral till muséer och guidade turer med fokus på Maltas betydelse för de allierade under andra världskriget. Bland annat besökte vi Lascaris War Rooms där invasionen av Sicilien planerades, mycket intressant besök med en superkunnig guide.

En av dagarna tog vi en sväng med bilen norrut på Malta och kikade på Popeye’s village, där filmen Popeye spelades in 1980 och som nu är mer av en nöjespark. För oss räckte det med att kolla på den på håll. Vi badade på en av de få sandstränderna vid Golden Bay och besökte Mdina, den tysta staden. Missa inte att besöka restaurangen/caféet Fontanella tea garden som har utsikt över i princip hela ön.

Ett måste är också att besöka den lilla fiskebyn Marsaxlokk nära Valletta. Vi kom dit en sen eftermiddag och promenerade längs med kajen och tittade på de vackra båtarna. Sedan åt vi en härlig middag några meter från kajkanten, finns många restauranger att välja på.

Och maten då? Vi åt massor med god mat på Malta. Kanin är en av huvudingredienserna utöver fisk och skaldjur. Mestadels var det ganska rustik mat, tänk husmanskost, med råvaran i fokus. Vi valde såklart lokalproducerade viner eller öl till. En speciell läsk från Malta är Kinnie som smakar ganska beskt men läskande.

Så sammanfattningsvis…

Malta överraskade oss verkligen positivt! Vi hann se mycket på vår vecka men det finns säkerligen mer att se. Lätt att köra runt (när du vant dig vid vänstertrafiken), små avstånd till allt och enkelt att kommunicera eftersom engelska är ett av huvudspråken. Namnen på orterna är lite svåra att uttala dock. 😉 Vädermässigt så var vi där i slutet på maj och då klättrade temperaturen från ca 24 grader till uppemot 30 grader under veckan. I vattnet var det svalare, inga långbad direkt men det gick bra att doppa sig!

Kolla här!